sadhusystems

Verbeteren en optimaliseren van onboarding – 6 Tips

Onboarding is een cruciaal proces voor elke organisatie, omdat het de toon zet voor de ervaringen van werknemers en invloed kan hebben op hun betrokkenheid, productiviteit en retentie. Om onboardingprocessen te verbeteren en te optimaliseren, moeten organisaties in ieder geval de volgende strategieën overwegen:

1. Begin vroeg

Het inwerkproces moet beginnen vóór de eerste werkdag van de werknemer. Dit omvat het versturen van welkomstmails of -pakketten, het bieden van toegang tot bedrijfsmiddelen en het stellen van verwachtingen voor wat de werknemer tijdens zijn eerste weken kan verwachten.

2. Gebruik technologie

Technologie kan een krachtig hulpmiddel zijn om inwerkprocessen te stroomlijnen. Dit omvat het gebruik van online formulieren of HR Software voor het invullen van papierwerk, het verstrekken van digitale trainingsmodules, en het gebruik van messaging-apps of videoconferentietools voor werknemers op afstand. 

De allround HR software van Apployed kan organisaties verder helpen met het digitaal verzamelen van alle personeelsdossiers op één centrale plek, en zo veel tijd besparen! 

3. Personaliseer de ervaring

Elke werknemer is uniek, dus onboarding ervaringen moeten worden afgestemd op individuele behoeften. Dit kan inhouden dat mentoren of buddy’s worden toegewezen om nieuwe werknemers te helpen wennen aan de bedrijfscultuur of dat aangepaste trainingsprogramma’s worden aangeboden op basis van de rol van elke werknemer.

4. Focus op cultuur

De bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol in de betrokkenheid en het behoud van werknemers, dus het is belangrijk om culturele elementen op te nemen in het inwerkproces. Dit kan het benadrukken van bedrijfswaarden of tradities tijdens oriëntatiesessies omvatten of het plannen van teambuildingactiviteiten om nieuwe werknemers te helpen zich meer verbonden te voelen.

5. Geef feedback en ondersteuning

Werknemers hebben feedback nodig om te slagen, dus het is belangrijk om tijdens het inwerkproces voortdurend ondersteuning te bieden. Dit kan bestaan uit regelmatige check-ins met managers of HR-vertegenwoordigers, evenals mogelijkheden voor nieuwe werknemers om vragen te stellen of feedback te geven over hun ervaringen.

6. Succes meten

Om onboardingprocessen voortdurend te verbeteren, moeten organisaties het succes meten door meetgegevens bij te houden zoals de doorlooptijd, het verloop onder nieuwe werknemers en de algemene tevredenheid. Door deze gegevens in de loop van de tijd te analyseren, kunnen organisaties gebieden identificeren waar verbeteringen nodig zijn en hun aanpak dienovereenkomstig aanpassen.

Door deze strategieën in de processen van jouw organisatie op te nemen, kun je een effectieve inwerkervaring creëren die werknemers voorbereidt op succes op lange termijn en tegelijkertijd de algemene productiviteit en het behoud van personeel verbetert. Al met al zal het investeren van tijd en moeite in het verbeteren van de onboardingprocessen zich terugbetalen in termen van verhoogde medewerkerstevredenheid en succes op de lange termijn!