sadhusystems

Waar jij op moet letten als zzp’er naast je loondienst

Het is altijd fijn vastigheid te hebben, zo heb je rust en een gegarandeerd inkomen. Als deeltijd-zzp’er, hybride ondernemer, heb je zekerheid over een vast inkomen zodat je niet helemaal afhankelijk bent over het inkomen van je zzp bedrijf. Om dit zo goed mogelijk toe te passen moet je wel over een aantal dingen letten.

Informeer je werkgever

Zorg dat jouw werkgever weet over waar je je de aankomende tijd mee bezig houdt. In je arbeidsovereenkomst staat of je wel of geen eigen bedrijf mag naast je huidige baan. Bekijk dit goed en zorg dat er geen onenigheid ontstaat met jouw huidige baan. Zorg daarom dat jouw werkgever aan jouw kant staat en “toestemming” geeft om als zzp’er te werk te gaan.

Weinig tijd voor belangrijke zaken

Op eerste gezicht lijkt het makkelijker dan het is, maar dat is het zeker niet. Als zzp’er naast je loondienst heb je aanzienlijk minder tijd om zaken te regelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld facturatie. Dan is het verstandig om een aantal geldzaken zoals freelance factoring uit te besteden.

Doordat het bedrijf dat hierin is gespecialiseerd jouw facturatie overneemt heb je een aantal belangrijke voordelen:

  • Je bespaart tijd, kostbaar als je meerdere banen hebt
  • Geen debiteurenrisico zoals wanbetalingen
  • Niet meer hoeven wachten op betalingen van klanten
  • Je bouwt rechten voor de werkloosheidswet, ziektewet en WIA.
  • Het is mogelijk om jouw pensioen op te bouwen.

Maak gebruik van belastingvoordeel

Het is pas mogelijk om in aanmerking te komen voor aftrekposten voor ondernemers als je minimaal 1225 uren per kalenderjaar werkt. Dat is gemiddeld gezien zo’n 25 uur per week. Denk bij deze aftrekposten aan zelfstandigenaftrek en startersaftrek, de twee primaire.

Het is alleen niet zo gemakkelijk om aan die 1225 uren per jaar te komen. Vooral niet naast je loondienst. Als je 40 uur per week wilt werken dan blijft er maar 15 uur over bij jouw loondienst. Je kan natuurlijk altijd meer dan 40 uur per week werken maar dat wordt ook zwaar.

Maak een plan voordat je start

Maak daarom een goed plan voordat je begint als zzp’er en laat geldzaken bijvoorbeeld over aan een recruitment software specialist. Dit zorgt niet alleen voor rust maar ook tijd die je beter kan besteden aan jouw bedrijf. Want als zzp’er naast je loondienst is tijd niet je vriend.